Idén till att starta upp spinneriet uppkom i slutet av 2013, efter reportagen kring hur man hanterade ullen från angorakaniner i Kina. Det ena gav det andra och då det visade sig finnas en affärsmöjlighet för ännu ett spinneri i Sverige, gjorde vi slag i saken och köpte vår drygt 300 år gamla gård för att få rätt plats för spinneriet. Vid halvårsskiftet 2015 hade maskineriet blivit levererat och igångsatt och redan efter en halvtimme kom den första kunden. Sedan har det bara rullat på. Kunskaperna har förvärvats under de 3,5 år som spinneriet varit igång.
Vi har en komplett utrustning från Belfast MiniMills för lönspinning av nästan alla typer av spinning. Från tvättning till produkt efter önskemål. All produktion är lönspinning.
Vår specialinriktning är olika typer av mattgarn och tillverkning av garn ur 100% mohairget och angorakanin. Vi hanterar angorakanin, alpacka (både huacaya och suri), bisonoxe, fårull av alla typer och mohairget.
Utställningen: Människor och maskiner
400 år av tygproduktion och Norrköpings textilhistoria.
Med kapital av drivna köpmän och armén som storkund växte textilstaden fram. Norrköping var störst på ylle, sedan kom bomullen. Men läget förändrades under senare delen av 1800-talet och framför allt efter andra världskriget.
Nya material, bättre hygien och ökad import utmanade den konservativa industrin. Krisen blev ett faktum. Fabrik efter fabrik lades ner. Den sista var YFA som lades ner 1 april 1970.
En vardag i veckan samt en helgdag i månaden visar vi maskinerna och berättar om textilindustrin i Norrköping. För vidare information se vår webbsida.
Företaget köper in cirka 30 ton ull från lantbrukare i södra Sverige. Ullen vidareförädlas.
En del filtas i egen regi, till plattor. Från den filtade ullen stansas ut grytunderlägg, ullsulor, tofflor, nyckelringar, sittunderlag m.m. Tofflor och ullsulor sys till färdig produkt med industrisymaskiner. Den andra delen av ullen spinns till garner. Garner färgas hos Garnfärgeriet i Kinna. En del av garnerna stickas till kläder i egen regi.
De färdiga produkterna säljs främst till andra butiker.
Vi har kunskaper i design, stansning, paketering och distribution. Materialkännedomen om ull är vår specialkunskap.
Ullcentrum Öland ligger i Löttorp.
Högsjö Kulturmiljöförening
Bruksmuseumi i Högsjö, Sörmland
Museet är en dokumentation av företaget Schullström och Sjöströms Fabriksaktiebolag, som bildades i Högsjö av J.W. Schullström år 1862 för tillverkning av maskinfilt till pappersbruk. Vår uppgift i Högsjö Kulturmiljöförening är att dokumentera och underhålla maskiner i museet samt ordna visningar.
Inom föreningen finns kompetenta personer som vet hur maskinerna funger i produktionen.
Familjeföretaget KAMPES SPINNERIPRODUKTER AB bildades 1978 som en del av TIDANS ULLSPINNERI AB som i sin tur bildades redan 1891 av Hjalmar Kampe i orten Tidan. 1980 byggdes ett nytt lager och 1984 en ny affärslokal där även en vävlokal för vävkurser inrymdes. I och med inflyttningen i de nya lokalerna utökades sortimentet med handdukar, täcken, kuddar, påslakan överkast och flera sorters mattor. En ytterligare utbyggnad skedde 1994 med fler lagerutrymmen och större butiksyta. Den nuvarande butiksytan är ca. 300 m2 dit ni är mycket välkomna att komma och handla.
Wålstedts Textilverkstad AB har ända sedan firmans grundande 1935 tillverkat ullgarner för konstvävnad och stickning. I dagsläget spinns c:a 2000 kg färdigt garn per år. För att klara den produktionen köps c:a 4000 kg svensk ull in från ett nätverk av lokala leverantörer. Wålstedts spinneri är unikt genom att vi kan spinna ull med långa fibrer. Det är det långa fibrerna som ger styrka och glans åt det färdiga garnet. Det är de långa fibrerna som gör att garnet noppar sig mindre när det används eller tvättas. Genom att medvetet styra fåraveln mot specifika mål har man lyckats få fram ullkvalitéer som sträcker sig från den långfibriga och glansiga ryaullen till den finfibriga och mjuka finullen.
Vi har goda kunskaper i drift och reparation av våra specialanpassade maskiner. Vi är specialiserade på hökvalitativa garner och har goda kunskaper i framtagning och bearbetning av ull.
Grundat 1868, gått från far till son i fem generationer, produktionen slutade med tredje generationen 1989. Därefter har fjärde och femte generationen bevarat och till viss del återställt spinneriet. Idag i huvudsak museum med visningar för allmänhet och grupper. Komplett maskinpark från 1860-talet, ej fullgod kunskap om maskinernas funktion, alla maskiner ej i drift i dagsläget pga. bristande kunskap samt avsaknad av komponent.
Hos oss finns även tre maskiner för beredning av stoppning till sticktäcken, ej i drift. Spinnerimaskiner från 1860-talet, tyska samt brittiska. Gjutjärnskonstruktion med remdrift, drivs med tändkulemotor, finns även vattenturbin som i dagsläget ej är i drift.
Vi har övergripande kunskaper om maskinerna, vi har efter försök lärt oss plysa och karda ull från fåtal fårraser samt alpacka. Vi har övergripande kunskaper om drift och underhåll av historiska maskiner. En del historiska dokument som berör spinneriverksamhet.
Industri Textil Job AB är filtertillverkare med 50 års erfarenhet av textilproduktion och av polymera material. Vi behärskar ett stort antal olika tillverkningsmetoder, material och efterbehandlingar. Förutom textilproduktion bygger vi kompletta filteranläggningar (stålkonstruktionen) från ax till limpa ute på industrierna till kunder som exempelvis Boliden, SCA, SSAB etc.
Vår affärsidé är att i samarbete med våra kunder och strategiskt utvalda partners utnyttja all vår erfarenhet och tekniska kompetens för att utveckla, tillverka och sälja högpresterande industritextilier, filterutrustning, service och säkerhetsprodukter – alla med höga funktionsvärden för er, våra kunder. Företagets kunder är process- och tillverkningsindustri samt användare av produkter baserade på högpresterande textila material. Vår vision är att skapa förutsättningar för tillgänglighet, trivsel och god ekonomi hos våra intressenter, framförallt kunder och medarbetare.
Vi har goda kunskaper om vävkonstruktion, varpning, uppsättning och vävning, kardning och nålfiltstillverkning. Vi har kunskap om läggmaskiner, tillskärning med kniv och laserskär samt alla typer av sammanfogning som limning, svetsning och sömnad. Vi är duktiga på tuffa textila råmaterial, tillskärning samt sammanfogning av olika material.
Vi håller generellt inga utbildningar men om det finns intresse kan vi ta frågan då.
Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg startade verksamheten 1981 och har sedan dess byggt upp en kunskap om ulltillverkning som är unik i landet. De använder sig av maskiner från 30-talet och framåt, som tillverkar garn och ullprodukter långsamt och omsorgsfullt. I dag exporteras mer än hälften av spinneriets totala tillverkning till företag, stickorganisationer och formgivare i Japan. Ulla-Karin har arrangerat flera utställningar både på Svenska ambassaden och på japanska gallerier. Hon har också anordnat resor till Japan, föreläsningar och kurser i vävning och stickning i Japan och Sverige. På ullspinneriet finns även en fabriksbutik som har öppet på heltid under sommaren och en dag i veckan på vintern. Våra maskiner är huvudsakligen 1950-60-tal.
Med 40 års erfarenhet har vi goda kunskaper om våra maskiner och i hur man arbetar med fårull. Vi har utbildning från Textilinstitutet i Vejle, Danmark. På vår hemsida kan man se filmer från vår tillverkning. Vi har också kunskap om formgivning och konstnärligt ledarskap.
Rydahls Manufaktur AB startade 1853 på initiativ av förläggare Sven Erikson. Det gick i konkurs 2004. Då hade företaget rekonstruerats och ingått i olika företagskonstellationer sedan 1960-talet. Företagets huvudsakliga produkt var, sedan 1920-talet, effektgarn. Ytterligare byggnader upprättades för den ökade produktionen och 1937 byggdes Nya fabriken där tvinningen skedde. Företaget nådde sin kulm 1949 med 325 anställda. Spinneriet var ursprungligen ett bomullspinneri, men man kompletterade med viscose på 1930-talet och acryl efter andra världskriget. Rydals museum öppnade i delar av fastigheten 1985. Maskinerna som visas idag förvärvades 1994. Sedan 2015 kan museet visa produktionen av effektgarn, från fiber till garn, med de tillgängliga maskinerna.
Vi kör alla ovanstående maskiner för produktion av garn. Kör dock endast en av alla 25 spinnmaskiner. Vi smörjer och underhåller de maskiner vi använder. Vi har en timanställd textilmaskinist. Vi är specialiserade på att karda bomull samt att spinna och tvinna. Vi arbetar med ekologisk bomull från Peru.
Vi producerar viss typ av effektgarn och även snöre. Detta säljer vi i museets butik. Vi har inte kunskapen att göra nya inställningar på maskinerna. När det behövs tar vi hjälp av tekniker från Textilmuseet. Vi har ett visst reservdelslager för de maskiner vi använder.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Vi kan vara värdar för kursverksamhet, men inte själva hålla i dem.