Skip to content

Norrköpings stadsmuseum

Utställningen: Människor och maskiner

400 år av tygproduktion och Norrköpings textilhistoria.

Med kapital av drivna köpmän och armén som storkund växte textilstaden fram. Norrköping var störst på ylle, sedan kom bomullen. Men läget förändrades under senare delen av 1800-talet och framför allt efter andra världskriget.

Nya material, bättre hygien och ökad import utmanade den konservativa industrin. Krisen blev ett faktum. Fabrik efter fabrik lades ner. Den sista var YFA som lades ner 1 april 1970.

En vardag i veckan samt en helgdag i månaden visar vi maskinerna och berättar om textilindustrin i Norrköping. För vidare information se vår webbsida.

Rydals museum, Rydal

Rydahls Manufaktur AB startade 1853 på initiativ av förläggare Sven Erikson. Det gick i konkurs 2004. Då hade företaget rekonstruerats och ingått i olika företagskonstellationer sedan 1960-talet. Företagets huvudsakliga produkt var, sedan 1920-talet, effektgarn. Ytterligare byggnader upprättades för den ökade produktionen och 1937 byggdes Nya fabriken där tvinningen skedde. Företaget nådde sin kulm 1949 med 325 anställda. Spinneriet var ursprungligen ett bomullspinneri, men man kompletterade med viscose på 1930-talet och acryl efter andra världskriget. Rydals museum öppnade i delar av fastigheten 1985. Maskinerna som visas idag förvärvades 1994. Sedan 2015 kan museet visa produktionen av effektgarn, från fiber till garn, med de tillgängliga maskinerna.

Vi kör alla ovanstående maskiner för produktion av garn. Kör dock endast en av alla 25 spinnmaskiner. Vi smörjer och underhåller de maskiner vi använder. Vi har en timanställd textilmaskinist. Vi är specialiserade på att karda bomull samt att spinna och tvinna. Vi arbetar med ekologisk bomull från Peru.

Vi producerar viss typ av effektgarn och även snöre. Detta säljer vi i museets butik. Vi har inte kunskapen att göra nya inställningar på maskinerna. När det behövs tar vi hjälp av tekniker från Textilmuseet. Vi har ett visst reservdelslager för de maskiner vi använder.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Vi kan vara värdar för kursverksamhet, men inte själva hålla i dem.