Idén till att starta upp spinneriet uppkom i slutet av 2013, efter reportagen kring hur man hanterade ullen från angorakaniner i Kina. Det ena gav det andra och då det visade sig finnas en affärsmöjlighet för ännu ett spinneri i Sverige, gjorde vi slag i saken och köpte vår drygt 300 år gamla gård för att få rätt plats för spinneriet. Vid halvårsskiftet 2015 hade maskineriet blivit levererat och igångsatt och redan efter en halvtimme kom den första kunden. Sedan har det bara rullat på. Kunskaperna har förvärvats under de 3,5 år som spinneriet varit igång.
Vi har en komplett utrustning från Belfast MiniMills för lönspinning av nästan alla typer av spinning. Från tvättning till produkt efter önskemål. All produktion är lönspinning.
Vår specialinriktning är olika typer av mattgarn och tillverkning av garn ur 100% mohairget och angorakanin. Vi hanterar angorakanin, alpacka (både huacaya och suri), bisonoxe, fårull av alla typer och mohairget.
Det anrika designvarumärket Kasthall grundades år 1889 i Kinna, västra Sverige. Kasthall är ett globalt och världsledande designföretag inom textila golv med större delen av sin försäljning utanför Sverige. Trots att Kasthall verkar globalt, sker all produktion i fabriken i Kinna. Kasthall designar och tillverkar exklusiva mattor och golv för privat och offentlig miljö. Kasthall fortsätter att utveckla sin produkt genom hög design – och innovationsgrad, ovärderligt hantverkskunnande och fokus på hållbarhet.
Familjeföretaget KAMPES SPINNERIPRODUKTER AB bildades 1978 som en del av TIDANS ULLSPINNERI AB som i sin tur bildades redan 1891 av Hjalmar Kampe i orten Tidan. 1980 byggdes ett nytt lager och 1984 en ny affärslokal där även en vävlokal för vävkurser inrymdes. I och med inflyttningen i de nya lokalerna utökades sortimentet med handdukar, täcken, kuddar, påslakan överkast och flera sorters mattor. En ytterligare utbyggnad skedde 1994 med fler lagerutrymmen och större butiksyta. Den nuvarande butiksytan är ca. 300 m2 dit ni är mycket välkomna att komma och handla.
Grundat 1868, gått från far till son i fem generationer, produktionen slutade med tredje generationen 1989. Därefter har fjärde och femte generationen bevarat och till viss del återställt spinneriet. Idag i huvudsak museum med visningar för allmänhet och grupper. Komplett maskinpark från 1860-talet, ej fullgod kunskap om maskinernas funktion, alla maskiner ej i drift i dagsläget pga. bristande kunskap samt avsaknad av komponent.
Hos oss finns även tre maskiner för beredning av stoppning till sticktäcken, ej i drift. Spinnerimaskiner från 1860-talet, tyska samt brittiska. Gjutjärnskonstruktion med remdrift, drivs med tändkulemotor, finns även vattenturbin som i dagsläget ej är i drift.
Vi har övergripande kunskaper om maskinerna, vi har efter försök lärt oss plysa och karda ull från fåtal fårraser samt alpacka. Vi har övergripande kunskaper om drift och underhåll av historiska maskiner. En del historiska dokument som berör spinneriverksamhet.
Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg startade verksamheten 1981 och har sedan dess byggt upp en kunskap om ulltillverkning som är unik i landet. De använder sig av maskiner från 30-talet och framåt, som tillverkar garn och ullprodukter långsamt och omsorgsfullt. I dag exporteras mer än hälften av spinneriets totala tillverkning till företag, stickorganisationer och formgivare i Japan. Ulla-Karin har arrangerat flera utställningar både på Svenska ambassaden och på japanska gallerier. Hon har också anordnat resor till Japan, föreläsningar och kurser i vävning och stickning i Japan och Sverige. På ullspinneriet finns även en fabriksbutik som har öppet på heltid under sommaren och en dag i veckan på vintern. Våra maskiner är huvudsakligen 1950-60-tal.
Med 40 års erfarenhet har vi goda kunskaper om våra maskiner och i hur man arbetar med fårull. Vi har utbildning från Textilinstitutet i Vejle, Danmark. På vår hemsida kan man se filmer från vår tillverkning. Vi har också kunskap om formgivning och konstnärligt ledarskap.
Rydahls Manufaktur AB startade 1853 på initiativ av förläggare Sven Erikson. Det gick i konkurs 2004. Då hade företaget rekonstruerats och ingått i olika företagskonstellationer sedan 1960-talet. Företagets huvudsakliga produkt var, sedan 1920-talet, effektgarn. Ytterligare byggnader upprättades för den ökade produktionen och 1937 byggdes Nya fabriken där tvinningen skedde. Företaget nådde sin kulm 1949 med 325 anställda. Spinneriet var ursprungligen ett bomullspinneri, men man kompletterade med viscose på 1930-talet och acryl efter andra världskriget. Rydals museum öppnade i delar av fastigheten 1985. Maskinerna som visas idag förvärvades 1994. Sedan 2015 kan museet visa produktionen av effektgarn, från fiber till garn, med de tillgängliga maskinerna.
Vi kör alla ovanstående maskiner för produktion av garn. Kör dock endast en av alla 25 spinnmaskiner. Vi smörjer och underhåller de maskiner vi använder. Vi har en timanställd textilmaskinist. Vi är specialiserade på att karda bomull samt att spinna och tvinna. Vi arbetar med ekologisk bomull från Peru.
Vi producerar viss typ av effektgarn och även snöre. Detta säljer vi i museets butik. Vi har inte kunskapen att göra nya inställningar på maskinerna. När det behövs tar vi hjälp av tekniker från Textilmuseet. Vi har ett visst reservdelslager för de maskiner vi använder.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Vi kan vara värdar för kursverksamhet, men inte själva hålla i dem.
Borås – Sveriges Manchester! Den självklara platsen för Textilmuseet. Museets verksamhet är bred och inriktad på textil i alla dess former: från konst, mode och design till industri och innovation. Textilmuseet har en stor samling av textilmaskiner som inkluderar alla delar av tillverkningsprocessen. Att tillhandahålla kunskap om och bevara dessa är en viktig del av verksamheten, liksom kunskapen att köra och reparera äldre textilmaskiner. Den permanenta utställningen Textil Kraft skildrar textilindustrin så väl lokalt som globalt. Textil Kraft har tilldelats utmärkelsen Årets utställning, utställningsmediets finaste pris. Textilmuseet är en del av den textila multiarenan Textile Fashion Center där innovation, design, forskning, näringsliv och utbildning finns under samma tak.
Museets textiltekniker kan spinning, vävning och trikå med mera, och kan köra, reparera och underhålla maskinerna. Museet har en stor samling textilmaskiner. Textilmuseet har även kompetens inom exempelvis industrihistoria och är särskilt bra på äldre maskiner.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Visningar. Vi visar processen från fiber till tyg på våra maskiner. Visningar av textilindustriutställningen Textil Kraft. Visningar av museets tillfälliga utställningar.
Vi bearbetar din råull till en färdig produkt, allt efter dina önskemål. Garn 1- till 4-trådigt, mattgarn, kardflor, tovplattor, mm. Vi spinner ull från alla sorters fårraser, alpackor och mohairgetter, mm. Lokalen för spinneriet ligger i Stenkyrka på norra Gotland, ca 2,5 mil norr om Visby. Vårt egna spunna garn finns att köpa hos Design & Hantverk Gotland på S:t Hansgatan 30 i Visby. I butiken finns också ett brett utbud av andra garnsorter i fin kvalité, även ett stort utbud av sticktillbehör. Maskinparken kommer ursprungligen från Belfast Mini Mills i Canada. Maskinerna är små och flexibla och klarar små och stora kvantiteter. Vi arbetar med hela processen från tvätt till färdigspunnet garn och använder oss av ulltumlare, picker, fiberseparator, kardmaskin, spinn- tvinnmaskiner, kon- härvmaskin m. m. (Mini Mill).
Vi har goda kunskaper om våra maskiner. Vi har även goda kunskaper i ullberedning och kan hela processen från får till garn.
Remfabriken är en textilfabrik där man tillverkade vävda och sydda drivremmar till transmissionssystem. Huvudbyggnaden uppfördes 1900-1901, och byggdes ut i två etapper, 1907 och 1915. Tillverkningen lades ner 1977, och 1978 bildades föreningen med syfte att bevara Remfabriken och kunnandet inom den mekaniska textilindustrin samt att visa Remfabriken för allmänheten. Fabriken, inklusive hela den ursprungliga maskinparken, blev byggnadsminnesförklarad av Riksantikvarieämbetet 1984. På fabriken finns numera även flera äldre maskiner från snörmakerier, från spetsfabriken i Gingri och från andra nedlagda textila verksamheter. Föreningen tillverkar spetsar, band och snörmakerier. På det sättet hålls maskinerna i gott skick, och kunskapen om hur de används upprätthålls.
Vi har goda kunskaper i vävning med skaft-, och jacquardmaskiner och är specialiserade på flätning med flätmaskin, maskinknyppling och repslagning.
Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:
1. Att fläta på flätmaskin. Kursdeltagarna får en introduktion till olika typer av flätmaskiner och hjälp att sätta upp och fläta ett eget band eller snöre. (Helgkurs).
Familjeföretaget Klippan Yllefabrik AB grundades 1879. Idag arbetar fjärde och femte generationen sida vid sida för att fortsätta utveckla företaget. Vår filosofi är att kombinera svensk design med vår långa tradition av textilt kunnande. Vi har tagit fram en textilkollektion i samarbete med kända formgivare. Alla våra filtar och plädar tillverkar vi från grunden i vår egen fabrik. Vi använder alltid naturmaterial och väljer ekologiska alternativ i största möjliga mån. Vi har kontor och lager i Klippan, där vi designar och distribuerar våra produkter. Vi spinner vårt garn i Bauska, Lettland. Vävning och beredning sker i Riga, Lettland.
Vi är specialiserade på tillverkning av plädar och filtar.