Skip to content

Högsjö Kulturmiljöförening

Högsjö Kulturmiljöförening
Bruksmuseumi i Högsjö,  Sörmland

Museet är en dokumentation av företaget Schullström och Sjöströms Fabriksaktiebolag, som bildades i Högsjö av J.W. Schullström år 1862 för tillverkning av maskinfilt till pappersbruk. Vår uppgift i Högsjö Kulturmiljöförening är att dokumentera och underhålla maskiner i museet samt ordna visningar.

Inom föreningen finns kompetenta personer som vet hur maskinerna funger i produktionen.

 

K. A. Almgren Sidenväveri och museum, Stockholm

Knut August Almgren fick år 1833 tillstånd att starta ett eget sidenväveri i Stockholm. Han hade lärt sig att använda de senaste inom vävteknik i Lyon, Jacquardvävstolen. På elva år fyrdubblades hans produktion, antalet anställda och vävstolar. Idag drivs vårt museum av Stiftelsen K. A. Almgren sidenväveri och museum som har till uppgift att bevara mönsterteckningar och andra föremål för eftervärlden, samt vårda maskinparken i det ”nya” fabrikshuset från år 1862. Vi demonstrerar handvävning av sidentyg på våra gamla Jacquarder, på samma sätt som förr. Vår målsättning är att göra samlingar och miljö tillgänglig för både forskning och allmänhet. Museet har en butik med sidenvaror från hela världen. På vår hemsida finns filmer från väveriet.

Hos oss kan man se: jacquardvävstolar för handvävning, bandvävstol för sex band, spolmaskin, windmöl, spolmöl, kortstans (1840-50-tal), skärbord för kort, stående golvvarpa för silke, trumma och förskedningsställning samt en moirépress (ej i bruk).

Vi har kunskaper om vävning, kortstansning och tillhörande processer. Goda kunskaper i materialhantering av silke.

Insjöns Väveri AB, Insjön

70 år gammalt företag med inriktning att väva gamla handvävsmönster helt efter originalet med samma teknik och material. Kunglig Hovleverantör. Vävning sker i gamla Saurer-vävstolar med skyttlar. Det finns möjlighet att virtuellt från vår hemsida www.insjonsvaveri.se via länk på förstasidan att vandra runt i vår vävsal för att se maskinerna.

Vi har goda kunskaper i daldrällsvävnader, mönsterbindning och maskinkunskap.

Nordiska etikettbolaget AB, Borås

Nordiska Etikettbolaget är marknadsledande i Europa på textil profilering. Vi exporterar idag till 42 länder. Vårt koncept bygger på att vi producerar varumärket i ett antal som täcker behovet under en längre tid. Varumärket kan sedan lagerhållas, distribueras och monteras på textila produkter.

Vi har goda kunskaper i att arbeta med vävda etiketter, transfertryck, direktbrodyr, applikationsbrodyr, lasergravyr, produktmärkning.

Östergötlands ullspinneri AB, Ödeshög

Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg startade verksamheten 1981 och har sedan dess byggt upp en kunskap om ulltillverkning som är unik i landet. De använder sig av maskiner från 30-talet och framåt, som tillverkar garn och ullprodukter långsamt och omsorgsfullt. I dag exporteras mer än hälften av spinneriets totala tillverkning till företag, stickorganisationer och formgivare i Japan. Ulla-Karin har arrangerat flera utställningar både på Svenska ambassaden och på japanska gallerier. Hon har också anordnat resor till Japan, föreläsningar och kurser i vävning och stickning i Japan och Sverige. På ullspinneriet finns även en fabriksbutik som har öppet på heltid under sommaren och en dag i veckan på vintern. Våra maskiner är huvudsakligen 1950-60-tal.

Med 40 års erfarenhet har vi goda kunskaper om våra maskiner och i hur man arbetar med fårull. Vi har utbildning från Textilinstitutet i Vejle, Danmark. På vår hemsida kan man se filmer från vår tillverkning. Vi har också kunskap om formgivning och konstnärligt ledarskap.

Textilmuseet, Borås

Borås – Sveriges Manchester! Den självklara platsen för Textilmuseet. Museets verksamhet är bred och inriktad på textil i alla dess former: från konst, mode och design till industri och innovation. Textilmuseet har en stor samling av textilmaskiner som inkluderar alla delar av tillverkningsprocessen. Att tillhandahålla kunskap om och bevara dessa är en viktig del av verksamheten, liksom kunskapen att köra och reparera äldre textilmaskiner. Den permanenta utställningen Textil Kraft skildrar textilindustrin så väl lokalt som globalt. Textil Kraft har tilldelats utmärkelsen Årets utställning, utställningsmediets finaste pris. Textilmuseet är en del av den textila multiarenan Textile Fashion Center där innovation, design, forskning, näringsliv och utbildning finns under samma tak.

Museets textiltekniker kan spinning, vävning och trikå med mera, och kan köra, reparera och underhålla maskinerna. Museet har en stor samling textilmaskiner. Textilmuseet har även kompetens inom exempelvis industrihistoria och är särskilt bra på äldre maskiner.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Visningar. Vi visar processen från fiber till tyg på våra maskiner. Visningar av textilindustriutställningen Textil Kraft. Visningar av museets tillfälliga utställningar.

Föreningen Göteborgs Remfabrik, Göteborg

Remfabriken är en textilfabrik där man tillverkade vävda och sydda drivremmar till transmissionssystem. Huvudbyggnaden uppfördes 1900-1901, och byggdes ut i två etapper, 1907 och 1915. Tillverkningen lades ner 1977, och 1978 bildades föreningen med syfte att bevara Remfabriken och kunnandet inom den mekaniska textilindustrin samt att visa Remfabriken för allmänheten. Fabriken, inklusive hela den ursprungliga maskinparken, blev byggnadsminnesförklarad av Riksantikvarieämbetet 1984. På fabriken finns numera även flera äldre maskiner från snörmakerier, från spetsfabriken i Gingri och från andra nedlagda textila verksamheter. Föreningen tillverkar spetsar, band och snörmakerier. På det sättet hålls maskinerna i gott skick, och kunskapen om hur de används upprätthålls.

Vi har goda kunskaper i vävning med skaft-, och jacquardmaskiner och är specialiserade på flätning med flätmaskin, maskinknyppling och repslagning.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Att fläta på flätmaskin. Kursdeltagarna får en introduktion till olika typer av flätmaskiner och hjälp att sätta upp och fläta ett eget band eller snöre. (Helgkurs).

Klässbols Linneväveri AB, Klässbol

Klässbols linneväveri grundades 1920 av vävmästare Hjalmar Johansson. Nu är vi inne på fjärde generationen vävare Johansson och alla våra produkter vävs fortfarande här i klässbol. Väveriet idag är både en historisk och modern industrianläggning som blandar modern produktionseffektivitet med hantverk, vi utgår mest från linet men även andra fiber finns med i våra produkter.

Vi har goda kunskaper om vävning och turism, att skapa affärsmöjligheter. Djup kunskap om lin i produktion och som material och hur man bygger en historia runt tillverkning och skapar intresse.

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Materiallära.

2. Mönsterkonstruktion.

3. Vävning.