Skip to content

Nano Textile Solutions AB

Företaget grundades 2019 och utvecklar en smart vävd textil som kan storleksanpassas. Vi är nu i fasen att skala upp produktionen, hittills har vi handvävt. Vi är på väg att tillsammans med vår produktionspartner anskaffa vävstolar.

Vävmakeriet

Vi är två textilhantverkare med olika textila utbildningar, bland annat terminskurser i svävning och sömnad plus ettårig handvävningskurs, mm. Vi har rötter i hemslöjden och har ägnat yrkeslivet åt skolslöjd (Helena) och teaterns färgeri och patinering (Maja), bland annat. Sedan några år väver vi tillsammans och 2019 startade vi för att starta företaget Vävmakeriet. Vårt intresse för ull har lett fram till att vi började konstruera och tillverka kylväskor i flera modeller som är fodrade med svensk ull. Det har varit en stor framgång och vi har utvecklat flera samarbeten för att kunna växla upp detta. Vi driver verksamheten vid sidan av annat heltidsarbete.

Karlsbergsgårdens Spinneri, Billeberga

Idén till att starta upp spinneriet uppkom i slutet av 2013, efter reportagen kring hur man hanterade ullen från angorakaniner i Kina. Det ena gav det andra och då det visade sig finnas en affärsmöjlighet för ännu ett spinneri i Sverige, gjorde vi slag i saken och köpte vår drygt 300 år gamla gård för att få rätt plats för spinneriet. Vid halvårsskiftet 2015 hade maskineriet blivit levererat och igångsatt och redan efter en halvtimme kom den första kunden. Sedan har det bara rullat på. Kunskaperna har förvärvats under de 3,5 år som spinneriet varit igång.

Vi har en komplett utrustning från Belfast MiniMills för lönspinning av nästan alla typer av spinning. Från tvättning till produkt efter önskemål. All produktion är lönspinning.

Vår specialinriktning är olika typer av mattgarn och tillverkning av garn ur 100% mohairget och angorakanin. Vi hanterar angorakanin, alpacka (både huacaya och suri), bisonoxe, fårull av alla typer och mohairget.

Högsjö Kulturmiljöförening

Högsjö Kulturmiljöförening
Bruksmuseumi i Högsjö,  Sörmland

Museet är en dokumentation av företaget Schullström och Sjöströms Fabriksaktiebolag, som bildades i Högsjö av J.W. Schullström år 1862 för tillverkning av maskinfilt till pappersbruk. Vår uppgift i Högsjö Kulturmiljöförening är att dokumentera och underhålla maskiner i museet samt ordna visningar.

Inom föreningen finns kompetenta personer som vet hur maskinerna funger i produktionen.

 

B&L Lund AB, Broddetorp

 

Företaget är specialister på stickning och akustik i teori och praktik. Har jobbat med lösningar av akustikproblem sedan 1980.

Under 2017 förvärvade vi Acqwools produktionsanläggning och produkter.

Vi har Shima Seiki stickmaskiner 7G/8G och 11G i vår produktion.

 

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom följande:

Vi har endagars utbildning i akustik.

 

 

 

MAIRO AB, Ronneby

MAIRO – textilvarumärke som ägs av Markisol Group som är specialiserat sig på:

  • Rullgardin- och solskyddstillverkning
  • Textiltryck av olika material, ytbeläggning, mörkläggning, akryl och andra special behandlingar
  • Sömnadsservice
  • Maskintillverkning, automatisering och produktion av plastkomponenter
  • Markisol Group erbjuder kunder en helhetskedja – från idé till färdig produkt i ovanstående områden

MAIRO har sitt ursprung i Blekinge med stor kunskap och traditioner. Med sin starka profil erbjuder MAIRO ett brett sortiment av textiler för heminredning så som gardinlängder, kuddar, oljedukar och till dessa passande rullgardiner med olika design.

Vår vävfabrik erbjuder tryckning upp till 3050 mm breda vävar och med upp till 12 färger, mörkläggande behandling för rullgardiner vävar och mjuka vävar och olika typ av slutbehandlingar. Konfektion på vår sömnadsfabrik.

Textilmuseet, Borås

Borås – Sveriges Manchester! Den självklara platsen för Textilmuseet. Museets verksamhet är bred och inriktad på textil i alla dess former: från konst, mode och design till industri och innovation. Textilmuseet har en stor samling av textilmaskiner som inkluderar alla delar av tillverkningsprocessen. Att tillhandahålla kunskap om och bevara dessa är en viktig del av verksamheten, liksom kunskapen att köra och reparera äldre textilmaskiner. Den permanenta utställningen Textil Kraft skildrar textilindustrin så väl lokalt som globalt. Textil Kraft har tilldelats utmärkelsen Årets utställning, utställningsmediets finaste pris. Textilmuseet är en del av den textila multiarenan Textile Fashion Center där innovation, design, forskning, näringsliv och utbildning finns under samma tak.

Museets textiltekniker kan spinning, vävning och trikå med mera, och kan köra, reparera och underhålla maskinerna. Museet har en stor samling textilmaskiner. Textilmuseet har även kompetens inom exempelvis industrihistoria och är särskilt bra på äldre maskiner.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Visningar. Vi visar processen från fiber till tyg på våra maskiner. Visningar av textilindustriutställningen Textil Kraft. Visningar av museets tillfälliga utställningar.

Ullkontoret, Endre/Gotland

ULLKONTORET är ett storskaligt ulltvätteri som började tvätta ull 2016. Tvättlinjen är inte bara Gotlands största ulltvätteri utan även det enda större ulltvätteriet i både Sverige och Norden. Vårt mål är att tvätta all ull som går att samla in på Gotland i stor skala och sedan leverera till andra aktörer som vill vidareförädla den gotländska ullen. Vi jobbar mot kunder både på Gotland, på fastlandet och i utlandet.

I vårt tvätteri har vi en öppnare, feeder, 5 st tvättkar med valsar som pressar ur vattnet mellan varje kar. Torklinjen består av en feeder, en Fleissnertork och en Mehltork. Sedan har vi en balpress till den tvättade ullen. Ullen blåses mellan de olika stationerna. Vi arbetar främst med fårull, men även alpacka.

Vi har goda kunskaper om ullfiber, rå ull, ullsortering, tvättförfarande, packning och lagring av ull samt även en hel del om vidare förädling av ull. Detaljerade kunskaper om tvätt- och torkprocessen för ull.

Medisox AB, Söderköping

Medisox är ett företag som specialiserat sig på att utveckla, tillverka och sälja medicinska kompressionsstrumpor. I snart 3 decennier har vi tillverkat de komplexa strumporna i vår fabrik i Söderköping. Eftersom stöd-/kompressionsstrumpor har en medicinsk funktion ställer det höga krav på rätt konstruktion av storlekar, omfång och rätt tryck på rätt ställe. För att åstadkomma detta har vi investerat i en modern stickmaskinpark och testutrustning. I vår testavdelning finns olika mätutrustningar, Hatra samt MST MK III, där vi regelbundet utför tester för att säkerställa och garantera den medicinska funktionen.

Vi har goda kunskaper om våra maskiner i drift och underhåll. Vi är specialiserade i framtagandet av material med kompression.

 

Vi kan hålla utbildningar/kurser inom:

1. Vi kan hålla visningar och föredrag för de som är intresserade. Vi sätter ihop ett program efter förfrågan.

Klippan Yllefabrik AB, Klippan

Familjeföretaget Klippan Yllefabrik AB grundades 1879. Idag arbetar fjärde och femte generationen sida vid sida för att fortsätta utveckla företaget. Vår filosofi är att kombinera svensk design med vår långa tradition av textilt kunnande. Vi har tagit fram en textilkollektion i samarbete med kända formgivare. Alla våra filtar och plädar tillverkar vi från grunden i vår egen fabrik. Vi använder alltid naturmaterial och väljer ekologiska alternativ i största möjliga mån. Vi har kontor och lager i Klippan, där vi designar och distribuerar våra produkter. Vi spinner vårt garn i Bauska, Lettland. Vävning och beredning sker i Riga, Lettland.

Vi är specialiserade på tillverkning av plädar och filtar.